Tehnologija

Što je memorijska pjena?

Tijelo astronauta je, prilikom lansiranja rakete u svemir, izloženo velikom gravitacijskom pritisku na sjedalo. Zato je NASA 70-ih godina prošlog stoljeća razvila novi materijal koji štiti astronauta tijekom lansiranja. Zaštita se postiže savršenim prilagođavanjem sjedala obliku tijela. Time se ublažio pritisak na podlogu. Nakon prestanka pritiska, taj novi materijal se vraća u prvobitni oblik. Zbog svojstva visoke elastičnosti i pjenaste strukture, dobio je naziv memorijska pjena.

Danas memorijsku pjenu možete naći svagdje; u cipelama, automobilskim sjedalima, rublju, a najčešće u madracima. Vrlo rano se počela korisiti u medicinske svrhe. Pokazala se kao idealan materijal za osobe koje su vezane uz krevet zbog bolesti. Ublažava pritisak podloge na njihovo tijelo i spriječava nastajanje rana zbog dugotrajnog ležanja (dekubitus).

Danas se u madracima memorijska pjena koristi u kombinaciji s drugim materijalima, pošto je ona premekana da bi samostalno ispunjavala cijeli madrac. Time se omogućilo izradu proizvoda različitih debljina, od nadmadraca debljine 2 cm do luksuznih madraca debljine 25 cm.

Kako memorijska pjena omogućava zdrav san?

Prvo svojstvo memorijske pjene koje olakšava san je sposobnost brzog prilagođavanja obliku vašeg tijela. Ona poprima vjerni otisak vaših kontura i time olakšava bolove osobama koje imaju problema sa kralježnicom, kukovima, trudnicama… Naši zglobovi se na takvom materijalu, tijekom noći, rastegnu. To pomaže uklanjanju suvišne tekućine iz zglobova, koja se tamo nakupi tijekom dana (sjetite se kako vam izgledaju gležnjevi nakon dugotrajnog hodanja ili stajanja!). Time se mišično-koštani sustav tijekom noći kvalitetnije obnavlja i odmara, kako bi smo ujutro bili spremni na nove izazove. Nakon uklanjanja pritiska, memorijska pjena brzo poprima prvobitni oblik što daje veliku trajnost proizvodima načinjenim od ovog materijala.

Drugo svojstvo pjene je mekoća njenog površinskog sloja. Istraživanja pokazuju da se prosječna osoba na klasičnom madracu okrene tijekom sna 40-50 puta dok se osoba na memorijskoj pjeni okrene tijekom noći u prosjeku 10 puta. Naravno da ta osoba ima mirniji san i odmornija je nakon ustajanja. Ali zašto? Odgovor je u djelovima našeg tijela gdje se kost nalazi blisko ispod kože (ramena, lopatice, trtica, koljena…). Na tim mjestima nastaje pritisak kosti na potkožne kapilare koje se nalaze na točki dodira tijela s madracem. Kao rezultat nastaje zastoj u cirkulaciji i osjećaj neugode koji nas u snu potiče da promjenimo položaj.

Treće svojstvo memorijske pjene je njen toplinski kapacitet. Ovo je zaista nevjerojatan materijal! U prvom dijelu noći će upiti suvišnu toplnu iz našeg tijela, olakšavajući nam padanje u san. U drugom će dijelu noći, kada obično pada okolna temperatura, otpuštati tu toplinu kako bi održao prikladnu temperaturu našeg tijela. Ovo je važno zato što zagrijano tijelo znači opuštene mišiće, a to je upravo ono što nam treba za miran san.

Zašto antialergijske navlake?

U neprekidnoj težnji da usavršimo naše proizvode, u Medisanu smo pošli korak dalje i dodali našim proizvodima još jedan rezultat visokotehnološkog razvoja. Uzevši u obzir upravo nevjerojatan porast broja alergičnih osoba, osobito među mlađom populacijom, odlučili smo presvući naše proizvode tkaninom antialergijskih svojstava, koja će osobama s tom vrstom problema predstavljati veliko olakšanje u životu.

SVI NAŠI PROIZVODI

izrađeni su modernom tehnologijom

Close Menu
×
×

Cart